Curlyen – en fremragende jagthund

Leder du efter en unik apportør, så kan Curlyen være af interesse for dig. Curlyen er en stærkt bygget, intelligent, loyal, selvstændig og kærlig hund, med en unik sans for humor.


Pelsen med de små, tætte og faste krøller, i sort eller leverfarvet, er forholdsvist vedligeholdelsesfri og uigennemtrængelig for al slags vejr og buskads.


Curlyen er en af de få jagthunderacer med vagtinstinktet i behold, hvor den, uden tøven, til enhver tid vil beskytte og forsvare sit territorium, og dem den holder af.


Kendetegn

 • Let at dressere
 • Glad for vand – en god svømmer og fortræffelig vandapportør
 • Kan bruges som apportør på alt salgs fuglevildt samt hare, kanin og ræv
 • Smidig og adræt
 • Arbejdsom
 • Vagthund
 • Knytter sig stærkt til sin fører
 • God balance mellem selvstændighed og samarbejdsevner
 • God familiehund
 • Kærlig og omsorgsfuld overfor børn
 • Er nem at socialisere på andre hunde

Er Curlyen for dig?

Curlyen er en aktiv race, som kræver mentale udfordringer og motion. Curlyen nyder at tilbringe tid sammen med sine ejere, og er ligeledes en fremragende familiehund. Den er let at omgås, men ofte uinteresseret i mennesker, som ikke er en del af familien.
Curlyen kan begå sig indenfor mange discipliner, fx: jagt, spor, lydighed og agility. Det er vigtigt at lydighedstræne hunden fra den er hvalp. Som familiehund er Curlyen rolig, kærlig og omsorgsfuld overfor børn.

Historien bag

Curlyen er en af de ældste racer i verden, og er uden tvivl den ældste af retrieverracerne. Curlyen blev officielt godkendt som race i 1860, men man kan finde gamle, engelske jagtmalerier, hvor herremændende og skytterne havde en Curly ved deres side – nogle af malerierne er helt fra 1700-tallet og tidligere. Det er uvist, præcist hvilke racer der er indblandet.


Oprindeligt er racen anvendt til jagt på fuglevildt, og fremragende til at apportere. Den blev især populær på grund af sin styrke og udholdenhed. Selv i koldt vand

var Curlyen en effektiv apportør, og dykkede også efter ænder. På denne tid var racen en favorit af mange skytter pga. sin medfødte feltevne, mod, udholdenhed og apporteringsevne – især på vand. Derudover besad Curlyen et udpræget beskytterinstinkt, og hjalp også med at bekæmpe krybskyttere.


Under første verdenskrig så man en dramatisk tilbagegang i antallet af Curlyer – mest på grund af fødevaremangel. Nogle få mennesker hjalp med at holde racen i live, og efter krigen, fik man avlet racen lidt frem igen. Det hele gentog sig dog under anden verdenskrig. Heldigvis havde man fået eksporteret nogle enkelte eksemplarer til sikre steder, så man kunne genopbygge racen. Op igennem 1950'erne og 60'erne var der en del aktive opdrættere, der bidrog til racens genoprettelse. Antalsmæssigt er Curlyen i dag en lille race.

Pelsens funktion

Pelsen yder, vigtigst af alt, Curlyen beskyttelse uner jagtarbejdet. Den er uden underuld, men har en speciel fedt, som isolerer ved vandarbejde, og lader hunden tørre hurtigt.
Ved arbejde i skrub og tornebuske giver de stærke krøller en ekstra beskyttelse for hunden, idet den fanger og afbrækker, eller på anden vis forhindrer torne og andet, i at skade hunden.

Anvendelse på jagt

Som jagthund er Curlyen en fantastisk markør, og avlet til arbejdet efter skuddet. Den besidder dog også mange andre egenskaber, som gør Curlyen til den fuldendte jagthund. Som Curly-ejer vil du typisk opleve din hund både kan spore, drive og ofte også tage stand. Curlyen er fantastisk på anskudt vildt, og dens selvstændighed kommer ofte til gavn på de svære fugle.
Da Curlyen er større af bygning, og den største af retrieverracerne, virker bevægelsen ofte langsommere end ved andre jagthunderacer. Men med de længere ben og en solid motor bagtil, vil Curlyen, i sammenligning, kunne bringe vildtet til dig, lige så hurtigt og sikkert, som enhver anden god jagthund.
I New Zealand, et af de sikre steder for bevaring af racen, arbejder Curlyen fortsat som den foretrukne jagthund, af alle jagthunderacer. Argumenterne herfor er primært Curlyens udholdenhed og hårdførhed. Her kommer den høje intelligens og krøllede pels for alvor til gavn under jagtarbejdet, hvor man ofte lader hundene samarbejde i teams af to.